Ferestrele prin care privim lumea si tipurile de personalitate

Stim cu totii ca raportarea la lumea exterioara se realizeaza prin intermediul unei grile personale, grila  ce insumeaza atitudini, credinte, valori personale.

Comportamentul manifestat fata de ceilalti este ghidat de “grila personala” – un adevarat cadru de referinta pentru modul in care ne raportam la lumea exterioara.

De multe ori suntem tentati sa ne lansam in teorii explicative vis-a-vis de evenimentele ce intervin in viata noastra; teoria atriburii cauzalitatii fiind cea mai populara. Cultura familiala a dezolvat in noi de-a lungul copilariei semnificatii, internalizate drept judecati de valoare, vis-a-vis de “cui apartine responsabilitatea” pentru ceea ce ni se intampla. Intr-o familie inchisa, caracterizata printr-un grad de socializare scazut, in care educatia copiilor se face dupa propriile reguli si valori ale parintilor, COPILUL, invata ca ceea ce se intampla in viata lui se datoreaza hazardului/intamplarii/destinului/altora. Oricat de mult s-ar stradui sa depaseasca obstacolele aparute in existenta sa, insuccesul nu poate fi depasit prin efort individual…Intr-o familie deschisa, caracterizata printr-un grad ridicat de socializare, deschisa la modificarea regulilor si conceptiilor dupa modelul altor familii., pentru a-si mentine stabilitatea si echilibru dinamic sunt folosite mecanisme de feedback pozitive sau negative; COPILUL este educat astfel ca ceea ce se intampla in viata lui se datoreaza actiunilor personale…!

Tot cultura familiala dezvolta in noi modele de conduita fata de lume; aceste modele functioneaza drept “ferestre prin care privim lumea” – cadre de referinta (toatalitatea credintelor si atitudinilor esentiale) despre noi insine si despre ceilalti. In functie de cadrul ales putem ajunge sa privim lumea printr-o sticla care deformeaza realitatea…distorsiunile nefiind altceva decat propriile asteptari proiectate pe lumea exterioara.

Cunoscute drept pozitii  de viata, ferestrele prin care privim lumea reflecta propria pozitie fata de viata insasi, convingerile despre noi insine si despre cei din jur:

  • Fereastra “eu sunt ok  – tu esti ok”: fereastra care ne permite sa stabilim raporturi sanatoase si eficiente cu ceilalti. Asumarea ei implica acceptarea unui respect mutual fata de ceilalti din viata noastra…suntem fiinte unice si valoroase asa cum ceilalti/TU sunt/esti o fiinta unica si valoroasa. Tipul de personalitate specific acestei ferestre este tipul integrat/actualizat de personalitate caracterizat prin creativ, progresist, activ, orientat spre ceilalti/lume, ambitios, prezenta placuta, intelegator, maleabil, increzator (Deschidere+; Extraversie+; Constiinciozitate+, Agreabilitate+, Stabilitate emotionala+).
  • Fereastra “eu nu sunt ok – tu esti ok”: fereastra care ne pozitioneaza intr-o zona de subordonare lumii exterioare. Raporturile stabilite prin aceasta fereastra se caracterizeaza printr-un EU lipsit de valorizare personala, suspiciozitate, lipsa increderii in fortele proprii…ne percepem ca incapabili sa realizam ceva din ceea ce ceilalti realizeaza. Insusirea acestui mod de a privi lumea are la baza o experienta continua: testam aceasta teorie  si strangem zilnic dovezi prin care sa ne “argumentam” propria slabiciune. Dezvoltam de-a lungul timpului un aer neajutorat;  ne obisnuim sa primim ajutor; ezitam inainte de a ne apuca de ceva nou; manifestam neincredere in viitor. Tipul de personalitate specific acestei ferestre este tipul pasiv-dependent caracterizat prin labilitate emotionala, vulnerabilitate emotionala; intelegator, maleabl, dezordonat, inconsecvent, linistit, pasiv, conservator (D-/=; E-/=, C-; A+; S-).
  • Fereastra “eu sunt ok – tu nu esti ok”: fereastra care ne pozitioneaza intr-o zona de superioritate lumii exterioare. Raporturile stabilite prin aceasta fereastra se caracterizeaza printr-un EU narcisic, o imagine personala idealizata, infatuare, criticism. Dezvoltam de-a lungul timpului un aer de superioritate, relatii nedurabile cu cei din jur, deorece tindem sa ii respingem datorita criticilor exagerate. Tipul de personalitate specific acestei ferestre este tipul narcisic (D-; E-; C+; A-; S=/+).
  • Fereastra “eu nu sunt ok – tu nu esti ok”: fereastra ce ne pozitioneaza intr-o zona de dezadaptare fata de lumea exterioara. Pesimismul, esecul sunt valorile promovate de aceasta fereastra…ne asteptam sa esuam in proiectele noastre, ne asteptam ca ceilalti sa esueze, ne asteptam ca sortii sa conspire impotriva noastra. Tipul de personalitate specific acestei ferestre spre lume este tipul dezadaptat caracterizat prin vulnerabilitate, instabilitate emotionala, timiditate, pasivitate, inconsecventa in actiuni, conservatorism (D-; E-; C-; A-; S-).

Cele patru ferestre ne ofera modalitati diferite de interpretare a actiunilor celorlalti si a lumii exterioare. In calitate de fiinte unice si valoroase dispunem de credinte, comportamente si emotii specifice situatiilor cu care ne confruntam.

A fi echilibrat implica un comportament autonom, autentic. Doar una dintre cele patru ferestre ne ofera echilibru la toate nivelurile fiintei noastre: emotional, cognitiv, comportamental/fizic si spiritual. Acceptand ca ceilalti din viata noastra sunt la fel ca noi, ca propriile actiuni implica consecinte asupra lor…manifestam o atitudine integrata de tipul “eu sunt ok – tu esti ok” prin care ne asumam ca locul nostru si al celorlalti in aceasta lume este bine definit!

Published in: on 12 iulie 2010 at 22:02  Lasă un comentariu  

The URI to TrackBack this entry is: https://terapiasufletului.wordpress.com/2010/07/12/ferestrele-prin-care-privim-lumea-si-tipurile-de-personalitate/trackback/

RSS feed for comments on this post.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: