De ce iubim barbatii?

Ne putem intrebarea de multe ori de ce iubim? De ce investim emotional in cineva sau ceva? De ce e nevoie de aceasta tranzactie intre doua persoane? Ce nevoie umana sustine acesta forma de atasament?

Iubim din nevoia  sa fim iubiti, iubim din nevoia de a fi protejati si valorizati, iubim din nevoia de a ne raporta la celalalt, iubim din nevoia de a darui neconditionat.

Iubirea se scrie in fiecare secunda, minut, ora, zi, noapte, luna, an….iubirea implica maturitate emotionala si asumarea unui destin comun.

De ce iubim barbatii? De ce alchimia, autenticitatea se scrie intre un EL si o EA? De ce oferim iubire doar in legatura cu altceva sau altcineva? De ce iubim egoist si interesat?

Pentru ca suntem oameni…iar uneori putem contamina si aceasta forma pura de atasament: IUBIREA!

Ce face o FEMEIE cand iubeste un BARBAT? Ce face un BARBAT cand iubeste o FEMEIE?

Femeia – Anima si Barbatul – Animus doua verigi din constelatia CUPLUL!

Ce facem cand iubim?

Ce alegere facem pentru noi: suferinta sau iubirea?

De ce suferim cand iubim?

De ce iubim barbatii?

Nu imi propun sa rezolv conflictul psihanalitic dintre masculin si feminism; imi propun sa va ofer voua, cititoarelor mele cateva repere pentru a intelege mai bine de ce ii iubiti pe ei….BARBATII!

Adler, in explicatia oferita functionalitatii umane propunea termenul de congruenta/complementaritate, astfel ca suntem tentati ca la nivel constient (voluntar) sa exacerbam acele calitati ce ne lipsesc la nivel inconstient! Raportand la femeie si barbat, intotdeauna la nivel constient o femeie simte si un barbat reflecta, iar la nivel inconstient barbatul va simti si femeia reflecta. Cu alte cuvine Anima poate deveni inconstient Animus si Animus poate deveni inconstient Anima!

Ce semnifica aceasta teorie??? Ca uneori, femeie sau barbat, putem fi surprinsi ca cel din fata noastra sa adopte atitudini altfel decat le face in mod obisnuit, atitudini legate mai degraba de feminitatea/masculinitatea inconstientului sau! Ca uneori barbatul poate simti ca o femei si femeia poate rationaliza ca un barbat!

Alchimia numita iubire in relatia parteneriala implica doi actori, cu roluri mutuale, complementare: ying si yang, plus si minus, dependent si independent, pasiv si active.

Investim in relatia parteneriala asteptari, dorinte…dar o buna parte dintre ele nu ne apartin, ci apartin modelului parental, cercului social, structurarii Eu-lui personal! Prin urmare aducem in relatie o serie de “etichete” pe care TREBUIE CU NECESITATE sa le satisfacem!

Iubim barbatii pentru ca:

 • Ne temem de singuratate: multe dintre femei aleg viata de cuplu desi aceasta nu le aduce fericire;
 • Ne place sa suferim: dezamagite fiind de infidelitatea lor preferam sa fiintam in acelasi cerc relational vicios;
 • Ne simtim provocate: revolutia femeilor a determinat  o noua pozitionare a femeii in plan social;
 • Ne temem de propria dependenta: ne dorim sa dobandim independenta dar utilizam zilnic formule “ce parere ai despre…”, “cum sa procedez in aceasta situatie…”, “esti de acord cu….”;
 • Iubim barbatii din egoism: de fiecare data oferim justificari plauzibile pentru iubirea pe care o investim in ei;
 • Iubim barbatii pentru ca ii identificam cu Tatal, prima iubire, primul sarut; de fiecare data folosim in mod inconstient clisee comparative cu etalonul parental;

Te invit sa iti raspunzi „de ce il iubesti?”….

Publicat on 25 februarie 2010 at 01:06  Comments (6)  

The URI to TrackBack this entry is: https://terapiasufletului.wordpress.com/recomandari/noutati-workshop-uri-cursuri-formare/de-ce-iubim-barbatii/trackback/

RSS feed for comments on this post.

6 comentariiLasă un comentariu

 1. pt ca exista

 2. nu stiu exact de ce il iubesc,dar cu siguranta langa el vreau sa ma cunosc pe mine…poate suna a egoism,dar imi place felul in care ma surprind langa el…si asta cred ca i o datorez lui…pentru ca e langa mine si vrea sa ne cunostem cat mai bine pe noi ca si cuplu dar si individul…sa ne iubim unul pe celelalt si pe noi…

 3. SUNT INTERESATA DE ARTICOLE CU REGASIREA DE SINE, DEZVOLTAREA PERSONALA, CINE SUNTEM NOI CU ADEVARAT…, EUL PERSONAL…

 4. Nu m-am intrebat de ce il iubesc sau de ce iubesc! Pur si simplu: iubesc! Si asta ma inalta! Imi da forta! Imi da culoare! Imi da totul!
  Nu i-am spus ca il iubesc, poate ca efervescenta sentimentului m-a tradat. Uneori imi doresc sa-i fi spus, dar qui prodest? Pentru ca asta ar insemna ca astept feed-back. Uneori proiectez acel feed-back si imi imaginez ca stie si ca sentimentul se consuma la cel mai sublim rang . Dar mai presus de asta este bucuria si emotia si fericirea de a iubi, de a darui IUBIRE! Intotdeauna cel care iubeste este mai castigat, pentru ca simte, pentru ca iubeste pur si simplu. Fara sa conditioneze iubirea de ceva in schimb.
  Asadar, eu iubesc!

  • Alesia,

   Multumesc tare mult pentru comentariul tau :)!
   Intr-adevar, iubirea nu se cere explicata, argumentata sau teoretizata! Dar, asta este o nevoie…a ta, a mea…!
   Unii, dintre noi, simt nevoia de a intelege acest sentiment superior…altii, doar de a-l simti. Unde incepe iubirea, unde incepe dependenta, unde incepe teama de a fi singur/a? Simple intrebari, pe care mintea umana le lanseaza si cauta raspunsuri!
   Articolul prezent isi propune sa ofere o perspectiva, deloc generalizata si cu valoare de adevar absolut…doar o carare, batatorita experiential!

   Curaj si perseverenta!

 5. Iubesc pentru ca ma completeaza,pentru ca i-mi este destinat,pentru ca ne asemanam reciproc,pentru ca respiram in acelasi timp,pentru ca traim unul pentru celalalt,pentru ca nu putem trai unul fara celalalt,pentru ca atingem vibratiile ceresti atunci cand suntem impreuna,pentru ca gandim la fel si in acelasi timp,pentru ca nu ne contrazicem niciodata,pentru ca ne-am nascut pentru a fi impreuna,pentru ca ne meritam unul pe celalalt,pentru ca am asteptat ani multi pentru a fi impreuna,pentru ca suntem fericiti atunci cand suntem impreuna,si pentru ca ne iubim si iubirea noastra v-a trai vesnic.Pentru toate aceste minunate flori,numite sentimente,multumim TATALUI NOSTRU CERESC.


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: