Pastila psihologica

Pastilele psihologice sunt prescripţii psihologice care pot fi autoadministrate, astfel încât să ne dezvoltăm personal, să se optimizeze starea de sănătate şi/sau să se amelioreze starea de suferinţă psihică şi psihosomatică. Ea nu se substituie insă tratamentului psihologic şi/sau medical (sursa www.clinicalpsychology.ro).

Pastila psihologică se bazează pe principiile psihoterpiei raţional-emotivă (REBT).

Terapia rational- emotiva si comportamentala, elaborata de psihologul Albert Ellis la mijlocul secolului trecut, se focalizeaza pe cognitiile irationale si rationale, avand ca puncte fundamentale identificarea si modificarea credintelor irationale care genereaza patologie si suferinta.

Albert Ellis a atras atentia asupra faptului ca oamenii au doua tendinte biologice fundamentale: isi transforma foarte usor propriile dorinte in credinte absolute si au puterea de a alege si capacitatea de a-si identifica si schimba gandirea irationala.

El considera ca oamenii sunt nascuti si crescuti cu dorinta de a fi fericiti, de a avea succes in toate, de a fi aprobati si iubiti de persoanele semnificative pentru ei, dar in calea realizarii acestor dorinte se interpun deseori credintele lor irationale cu privire la evenimentele din viata, ceea ce duce la o serie de consecinte in plan comportamental, emotional, mental.

Aceste credinte irationale se prezinta sub mai multe forme:

 • gandirea catastrofica;
 • intoleranta la frustrare;
 • evaluarea globala negativa;
 • gandirea de tip ”intotdeauana“ sau “niciodata”

Consecintele negative disfunctionale care deriva din aceste credinte irationale, rigide, conduc la durere si disconfort psihic, motiveaza oamenii sa recurga la comportamente contrare propriilor interese si ii impiedica sa se angajeze in comportamentele necesare atingerii propriilor scopuri.

In terapia rational – emotiva si comportamentala (REBT) se considera ca oamenii se pot schimba daca internalizeaza trei principii fundamentale:

1. evenimentele trecute sau prezente nu pot cauza emotii disfunctionale, ci sistemul nostru de convingeri despre aceste evenimente este cel care determina emotiile disfunctionale si comportamentele dezadaptative;

2. indiferent de modul in care ne-am generat problemele emotionale si comportamentale in trecut – in prezent ne cream dificultati, deoarece continuam sa ne recontaminam cu credintele noastre irationale;

3. ne este usor sa cultivam emotii, ganduri si comportamente dezadaptative, dar pe termen lung putem sa depasim aceasta problema daca facem eforturi de a ne disputa credintele irationale si consecintele acestora.

PASTILĂ PSIHOLOGICĂ ÎMPOTRIVA ANXIETĂŢII, PANICII, FRICII:

 • „Mi-aş dori ca situaţia să fie alta, însă ştiu că dorinţa mea nu devine obligatoriu realitate doar pentru că vreau eu asta.”
 • „Pot să accept că în viaţă mi se pot întâmpla şi lucruri pe care nu le doresc, deşi este neplăcut şi am făcut tot posibilul ca să le evit.”
 • „Este extrem de neplăcut că mi s-a întâmplat aşa ceva, însă nu este cel mai rău lucru care mi s-ar fi putut întâmpla.”
 • „Cred că pot face faţă şi la situaţii mai rele decât cea în care mă găsesc acum.”
 • „Este extrem de neplăcut, însă nu catastrofal dacă în această situaţie nu voi putea deţine controlul aşa cum mi-aş dori.”
 • „Este rău, dar nu dezastruos să trăieşti astfel de emoţii.”
 • „Este neplăcut, dar nu catastrofal să ai astfel de gânduri.”

Astfel de pastile le putem prescrie clientilor anxiosi, cu forme de atac de panica, frica nejustificata care le pot administra in decursul unei zile, ori de cate ori se confrunta cu episodul dezorganizant.

Publicat on 6 martie 2010 at 17:11  Lasă un comentariu  

The URI to TrackBack this entry is: https://terapiasufletului.wordpress.com/recomandari/noutati-workshop-uri-cursuri-formare/pastila-psihologica/trackback/

RSS feed for comments on this post.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: