Cultivarea Sinelui sau drumul catre tine insuti/insati!

In deschiderea acestei sectiuni ti-am lansat o intrebare:

„Cine esti tu si care este drumul tau in aceasta existenta?”

Priveste foaia pe care ai scris aceasta intrebare si constientizeaza raspunsul tau…Ai formulat un raspuns?

Raspunsurile pot fi multiple, de la raspunsuri centrate pe calitati fizice/exterioare la raspunsuri centrate pe calitati intrinseci.

Raspunsul meu ar fi: SUNT UN CORP, O MINTE, O EMOTIE SI UN SPIRIT! Mai precis: SUNT O FIINTA INTEGRATA!

Ce inseamna o fiinta integrata? O fiinta ce isi constientizeaza palierele de functionalitate ale vietii zilnice, o fiinta recunoscatoare pentru ceea ce detine, o fiinta adaptata, o fiinta conectata armonios cu universul ei interior si exterior, o fiinta ce promoveaza armonia si iubirea neconditionata in relatiile cu ceilalti.

O fiinta integrata este o fiinta iluminata si proactiva! Iluminata pentru ca este constienta de tranzactiile stabilite cu ceilalti, este responsabila si verticala. Proactiva pentru ca vede in toate experientele de viata latura educativa; detine un management al emotiilor eficient si isi urmareste cu succes scopurile!

Cine esti tu?

Cu totii detinem mecanisme si instrumente ce ne ajuta sa ne adaptam nevoile la cerintele vietii exterioare. Multe dintre aceste instrumente ni le-am insusit in prima copilarie, prin imitarea „modelului maternal si paternal”. Multe dintre aceste instrumente functioneaza drept „masti” cu ajutorul carora pastram bariera dintre interiorul si exteriorul nostru. Uneori ne identificam atat de puternic cu aceste masti incat nu mai stim sa functionam in lipsa lor!

Va spuneam ca e firesc sa dezvoltam masti sau mecanisme de aparare externa.  Nevoia de  a le dezvolta salasluieste intr-una din instantele superioare ale personalitatii, si anume EUL!

Ce reprezinta EUL si corespondenta lui cu componentele FIINTEI INTEGRATE:

Din punct de vedere psihologic, EUL reprezinta o instanta centrata in jurul  constientului, inglobeaza intreg preconstientul dar are si o dimensiune inconstienta (Freud formula in prima teorie vis-a-vis de functionalitatea apartului psihic ca vorbim de trei instante: CONSTIENT – PRECONSTIENT – INCONSTIENT).

Functiile EULUI  vizeaza:

  • cunoasterea realitatii externe si stocarea in memorie a experientelor de viata;
  • testarea realitatii: distingerea dintre realitatea interna si cea externa;
  • modificarea lumii exterioare: pe baza motricitatii EUL intervine in modificarea realitatii inconjuratoare in functie de dorintele interne;
  • controlul instinctualitatii: vizeaza lumea interioara; Eul este preocupat de satisfacerea instinctualitatii tinand cont de sanatatea psihica. In confruntarea cu lumea instinctualitatii EUL isi dezvolta o serie de mecanisme de aparare, functionalitatea acestora fiind inconstienta.

In prima copilarie mediul familial protejeaza opozitia dintre nevoile copilului si mediul inconjurator; astfel ca, desi slab structurat EUL isi dezvolta mecanisme de aparare externa formulate in comportamente de genul: negarea realitatii, proiectia realitatii (contaminarea acesteia cu propriile valori si sentimente), regresiunea, sublimarea realitatii. Aceste mecanisme reprezinta un sistem de contraatac al Eului fata de agresiunile realitatii exterioare, protejeaza sistemul personalitatii individului impotriva factorilor de agresiune externa.

Exista si un sistem de protectie al Eului fata de inconstient mecanismele de aparare interna. Modul de organizare a barierei interne de aparare este foarte rigid, mult mai impenetrabil decat bariera externa de adaptare, si are , in primul rand,  un rol represiv fata de pulsiunile inconstientului. Singura modalitate prin care se permite pulsiunilor inconstientului sa penetreze aceasta bariera este reprezentata de vis.

Dintre componentele FIINTEI INTEGRATE EUL corespunde CORPURILOR FIZIC SI EMOTIONAL! Mai precis, cele doua dimensiuni, fizica si emotionala sunt gestionate de EU. Intr-un articol viitor vom aborda EUL din perspectiva dezvoltarii personale.

Fiinta iluminata nu se opreste in drumul ei doar la procesul de constientizare al EULUI! A fi fericiti si impliniti nu inseamna doar a ne constientiza temerile, fricile, instinctele! A fi fericiti inseamna a sparge barierele EULUI, a plonja in adancul fiintei noastre spre SINE sau ESENTA VIETII!

Ce reprezinta SINELE si corespondenta lui cu componente FIINTEI INTEGRATE:

Sinele reprezinta izvorul energiei noastre. Sinele este dimensiunea superioara, evolutiva pe care o atinge orice fiinta umana ce a parcurs un proces sistematic de trezire interioara si exterioara (trezirea constiintei individuale).

Rolul Sinelui este de a asigura adaptabilitatea si echilibrul fiintei umane; de a deveni o fiinta actualizata (orientata spre progres), de a echilibra toate cele trei corpuri „inferioare”: MENTAL, FIZIC SI EMOTIONAL. Sinele reprezinta corpul superior al fiintei, respectiv SPIRITUL!

Cum ne putem cultiva SINELE?

Cultivarea SINELULUI implica o serie de factori; fiecare factor implicand seturi de actiuni menite sa determinte dezvoltarea personala si evolutia:

  • stabilirea obiectivelor existentiale: respectiv a stii ce vrei cu adevarat, constientizarea drumului ce vrei sa il parcurgi si mai ales cum vrei sa il parcurgi;
  • asumarea responsabilitatii pentru propria existenta: construirea unui plan existential responsabil si disciplinat, eliminarea actiunilor iresponsabile, eliminarea timpilor morti existentiali;
  • dezvoltarea recunostintei si multumirii interioare: a invata sa apreciezi si sa te aprecizei, a invata sa introduci pozitivismul in viata ta;
  • dezvoltarea tolerantei la schimbarile vietii: a invata sa obtii maximum de beneficii din situatiile de viata cu care te intalnesti, a invata sa iti dezvolti flexibilitatea;

Ghidul interior si drumul spre tine insuti/insati:

Fiecare poseda o voce interioara. De cele mai multe ori numim aceasta voce INTUITIE sau FLER. In numeroase situatii alegem solutii rationale care nu determina succesul scontat tocmai pentru ca am ignorat aceasta voce interioara. Si ne facem autocritica conchizand „stiam eu ca trebuie sa fac astfel!”

Ghidul interior sau consilierul interior exista in fiecare dintre noi. Unii reusesc sa il acceseze relativ devreme – in jurul varstei de 30 ani, odata cu atingerea pragului de maturitate rational-emotionala, altii mult mai tarziu. In ambele cazuri este vorba de introspectie, a cauta sa stai cat mai mult de vorba cu tine insuti/insati, a prefera sa iti cercetezi interiorul si a te lansa in discursuri interioare, a te provoca sa te intalnesti in interior. Practic, totul tine de alegerea modului in care doresti sa iti petreci timpul liber: in compania ta interioara sau in compania exterioara. Companie exterioara inseamna de ex. a privi la televizor si a te lasa contaminat de multitudinea de informatii ce asalteaza EUL. Companie interioara inseamna a cauta acele activitati care iti pun in valoare creativitatea, libertatea, entuziasmul.

Calitatile SINELUI:

O fiinta integrata este o fiinta constienta de sine insasi, ce se autoevalueaza corect si este increzatoare in fortele proprii.

Constiinta de sine sau perceptia trairilor noastre interioare se refera la recunoasterea felului in care viata noastra afectiva ne influenteaza performantele si abilitatea de a ne folosi resursele in luarea deciziilor. Persoanele care dispun de aceasta calitate:

  • isi recunosc propriile trairi si emotii, identifica cu usurinta cauzele acestora, au o gestiune afectiva eficienta – dispun de  inteligenta emotionala;
  • identifica legatura intre ceea ce simt si ceea ce gandesc;
  • recunosc felul in care emotiile si sentimentele le afecteaza viata;
  • sunt constiente de valoare si obiectivele lor existentiale;

Autoevaluarea corecta se refera la a-ti cunoaste resursele interioare, aptitudinile si limitele. Persoanele care dispun de aceasta calitate:

  • sunt constiente de puterea si limitele lor interioare;
  • sunt reflexive, invata din propria experienta;
  • deschise fata de un feedback contructiv, fata de noi perspective, fata de o permanenta perfectionare;
  • au simtul umorului si sunt capabile sa se detaseze de universul lor interior;

Increderea in sine se refera la dezvoltarea unui puternic simt al propriei valori si capacitati interioare. Persoanele cu aceste calitati:

  • se prezinta pline de siguranta,  au carisma;
  • sunt proactive, cu toleranta ridica la schimbare;
  • sunt hotarate, capabile de a lua decizii in ciuda incertitudinilor si a presiunilor;
  • sunt forte mobilizatoare in grupul de referinta;
  • sunt autodidacte prin desavarsire;

Cum imi pot cultiva universul interior?

Tehnicile sunt diverse: tehnici de programare mentala, tehnici de dezvoltare personala, tehnici de gandire pozitiva, etc… Intalnirea cu tine insuti/insati ar trebui sa faca parte dintr-un PROIECT EXISTENTIAL. Mai precis, ar trebui sa reprezinte preocuparea primordiala din aceasta existenta!

Si cum nimeni altcineva nu poate scrie acest PROIECT te invit sa incepi sa il redactezi:

  • defineste-te: cine esti tu?
  • stabileste-ti obiective: ai grija ce iti doresti…, fii realist si rezonabil;
  • vizualizeaza-te in termeni pozitivi: de ex. imagineaza-ti ca iti doresti ceva si ca ai obtinut acel ceva…imagineaza-ti cum te simti atingand acel ceva;
  • disciplineaza-te: contribuie zilnic la proiectul tau prin informatie, autoanaliza, lectura personala;
  • manifesta perseverenta: oamenii de succes raman loiali proiectelor existentiale, stiu ce isi doresc cu adevarat si renunta la sentimente de vinovatie inutile; cauta sa isi gaseasca motivatia zilnica pentru realizarea proiectului; sunt intr-o relatie deschisa cu lumea inconjuratoare si contribuie la binele tuturor;

Mult curaj!

Published in: on 22 februarie 2011 at 21:19  Comments (1)  
Tags: , , , , , ,

The URI to TrackBack this entry is: https://terapiasufletului.wordpress.com/2011/02/22/cultivarea-sinelui-sau-cum-sa-ajungi-la-tine-insutiinsati/trackback/

RSS feed for comments on this post.

One CommentLasă un comentariu

  1. Am citit si gasesc interesanta teoria.. dar atat. Observ ca se enumereaza calitati, merite, tehnici, se enunta clasificari. De aici insa, pana la terapia sufletului este cale lunga.

    Lucrurile sunt mult mai complicate decat par, dar se pot rezolva mult mai simplu: cu disponibilitate, ingaduinta, flexibilitate si dragoste fata de noi insine si fata de cei din jur la care ne raportam (observ si din eseul cu pricina ca .. ne raportam).

    Cred ca trebuie sa adaug ceva ce uitam de multe ori, ceva fara de care pozitivismul si toata teoria nu au nici un rost: (Este adevarat ca fiecare moare singur insa nimeni nu e singur pe pamant.)

    „De as grai in limbile oamenilor si ale ingerilor, iar dragoste nu am, facutu-m-am arama sunatoare si chimval rasunator. Si de as avea darul proorociei si tainele toate le-as cunoaste si orice stiinta, si de as avea atata credinta incat sa mut si muntii, iar dragoste nu am, nimic nu sunt. Si de as imparti toata avutia mea si de as da trupul meu ca sa fie ars, iar dragoste nu am, nimic nu-mi foloseste.

    Dragostea indelung rabda; dragostea este binevoitoare, dragostea nu pizmuieste, nu se lauda, nu se trufeste. Dragostea nu se poarta cu necuviinta, nu cauta ale sale, nu se aprinde de manie, nu gandeste raul. Nu se bucura de nedreptate, ci se bucura de adevar. Toate le sufera, toate le crede, toate le nadajduieste, toate le rabda. Dragostea nu cade niciodata. Cat despre proorocii – se vor desfiinta; darul limbilor va inceta; stiinta se va sfarsi …

    Si acum raman acestea trei: credinta, nadejdea si dragostea. Iar mai mare dintre acestea este dragostea.”

    Multa sanatate!


Lasă un comentariu